Logowanie
Inspiracje

Świąteczne wypieki

Świąteczny tort pierniczkowy

Biszkopt

Przepis na formę 24 cm. Składniki powinny być w temp. pokojowej.

  • 5 jajek
  • 150 g cukru pudru
  • 130 g mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • do nasączenia ok.100–150 ml soku pomarańczowego

Masa

  • 600 ml schłodzonej śmietanki kremówki
  • 300 g schłodzonego mascarpone
  • Skórka otarta z ½ pomarańczy
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 15 g żelatyny + 75 g zimnej wody
  • do dekoracji: domowe, lukrowane pierniczki, kumkwat, rozmaryn lub świeża żurawina
Polecane produkty

Talerz deserowy Pine 19 cm jasna zieleń AMBITION

PineKOD 99330

OutletBrak w magazynieTalerz deserowy Pine 19 cm jasna zieleń AMBITION

13,90 
11,90 
-14%

Mąkę pszenną oraz ziemniaczaną przesiać do miski, wymieszać z kakao i przyprawą do piernika Białka oddzielić do żółtek. Białka zmiksować ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie cały czas ubijając dodawać do białek po 1 łyżce cukru. Gdy powstanie jasna i elastyczna piana, nie przerywając ubijania dodajemy po 1 żółtku. Wyłączyć mikser. Masę jajeczną delikatnie połączyć za pomocą szpatuły z przesianymi mąkami wraz z kakao i przyprawą piernikową. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę na biszkopt i piec ok. 35 minut w temp. 170 C. Biszkopt wystudzić i pokroić na 3 części. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odstawić na ok. 10 minut, aby napęczniała. 100 ml śmietanki podgrzać, połączyć z namoczoną żelatyną. Do misy miksera przełożyć śmietankę, mascarpone, skórkę z pomarańczy, cukier puder. Całość ubić (końcówka do ubijania) aż do otrzymania konsystencji sztywnej piany. Wyłączyć mikser, wymieszać za pomocą szpatuły z rozpuszczoną w śmietance żelatyną. Wystudzone biszkopty naponczować sokiem pomarańczowym, przekładać masą śmietanową, wierzch udekorować pierniczkami, pokrojonym w plasterki kumkwatem, żurawiną i gałązkami rozmarynu. Smacznego!