Logowanie
Inspiracje
Sprawdź najlepszy przepis na pierniki świąteczne.

Pierniki świąteczne nie są tylko tradycyjnymi ciasteczkami korzennymi, ale swoistym magicznym preludium, zapowiadającym nadejście jednego z najbardziej urokliwych okresów w roku, czyli Świąt Bożego Narodzenia. Dla wielu z nas pojawienie się ich w naszych domowych kuchniach i piekarniach jest subtelnym sygnałem, że ten radosny moment w roku, kiedy rodziny zbierają się przy wspólnym stole, jest coraz bliżej. Każde ciasteczko jest niesamowitym bukietem aromatów cynamonu, goździków i imbiru, który przywołuje w nas wspomnienia i budzi oczekiwania. Pierniki nie są tylko przysmakiem, ale przede wszystkim częścią tradycji, która łączy pokolenia. W ich smaku kryje się historia i dziedzictwo, a rytuał ich pieczenia i dekorowania jest rodzinnym zwyczajem, który przekracza granice pokoleń, łącząc przeszłość z teraźniejszością. Wypróbuj nasz przepis na domowe pierniczki, które nie tylko świetnie smakują, ale wypełniają też dom niepowtarzalnym, świątecznym aromatem!

Skorzystaj ze sprawdzonego przepisu na pierniki świąteczne.
Polecane produkty

Patera dwupoziomowa Kubiko 25 x 25 cm AMBITION

KubikoKOD 61174

Patera dwupoziomowa Kubiko 25 x 25 cm AMBITION

109,00 

Ile dni przed świętami zrobić pierniki?

Czas, w którym powinniśmy zabrać się za pieczenie pierników zależy od przepisu, według którego zdecydujemy się je przygotować. Tradycyjne przepisy są zazwyczaj na pierniki, które potrzebują czasu na dojrzewanie przed spożyciem i te warto przygotować od 4 do 2 tygodni wcześniej. Dłuższe "leżakowanie" pozwala przyprawom korzennym w pełni rozwinąć swój aromat, a dodatkowo ciasteczka w tym czasie stają się miększe. Są jednak także przepisy na pierniki, które są gotowe do spożycia bezpośrednio nawet po upieczeniu. Jednak dobrze jest i te przygotować na kilka dni wcześniej lub dzień, czy dwa przed Wigilią.

Jak sprawić, by pierniki były miękkie?

Jeżeli chcemy, aby nasze pierniczki były miękkie wystarczy zadbać o ich odpowiednie przechowywanie w szczelnie zamkniętym pojemniku. Pamiętajmy, że pierniki przygotowane według tradycyjnej receptury będą po upieczeniu twarde i jest to normalny proces. Zazwyczaj stają się one miękkie dopiero po kilku dniach, a nawet tygodniach i jest to zupełnie normalny proces. Pamiętajmy jednak, aby podczas ich przygotowania zachowywać proporcje podane w przepisie, ponieważ dodana zbyt duża ilość mąki lub zbyt długi niż wymagany czas pieczenią mogą także przyczynić się do ich nadmiernej twardości.

Jak się robi lukier na pierniki?

Jeżeli chcesz przygotować lukier na pierniki, wsyp do miski szklankę cukru pudru, następnie dodaj 2-3 łyżki wody i wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Dodając kilka kropli soku z cytryny lub ekstraktu waniliowego uzyskasz jego niespotykany smak. Pamiętaj, że lukier powinien być na tyle gęsty, aby nie rozlewał się, ale jednocześnie łatwo się rozprowadzał.

Odkryj przepis na pyszne pierniki na Boże Narodzenie.

Składniki na świąteczne pierniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 200 g miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli

Przygotowanie świątecznych pierników:

Ciasto

  1. W garnku na małym ogniu rozpuść masło, następnie dodawaj do niego stopniowo miód i cukier, mieszaj aż składniki się w pełni połączą.
  2. Następnie odłóż masę, aby ostygła.
  3. W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę, sodę, sól i przyprawę do piernika.
  4. Do miski dodaj ostudzoną masę i jajko, a następnie zagnieć ciasto.
  5. Przygotowane ciasto zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny (zalecamy na całą noc).

Wycinanie

  1. Przygotuj piekarnik nastawiając go do 180°C.
  2. Stolnicę lub silikonową matę posyp odrobiną mąki i rozwałkuj ciasto, aby uzyskać grubość ok. 3-5 mm.
  3. Za pomocą foremek twórz dowolne kształty.

Pieczenie

  1. Pierniczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem.
  2. Piecz około 10 minut, następnie wyjmij z piekarnika.

Dekorowanie

  1. Odstaw pierniki do ostygnięcia na 20 minut.
  2. W tym czasie przygotuj lukier lub posypkę do wykonania ozdób.
  3. Dekoruj pierniczki lukrem i posypkami według własnego upodobania.

Piękne, pachnące świętami pierniczki są nie tylko smaczne, ale również mogą stać się wspaniałą dekoracją świątecznego stołu lub oryginalnym pomysłem na prezent dla bliskich! Mamy nadzieję, że ten przepis sprawi, że Święta Bożego Narodzenia będą jeszcze bardziej wyjątkowe.

Przygotuj w domu pyszne pierniki na święta.