Logowanie
Inspiracje

Świąteczne wypieki

Tarta z masą migdałową i gruszkami
Ula Demczuk Foodnotes Studio

Artykuł z udziałem

Ula
 z 

Lubię sezonowość w kuchni, więc korzystam z gruszek jesienią i wczesną zimą, gdy na straganach można przebierać w przeróżnych gatunkach tego owocu.

Do tego typu przepisów warto wybrać jędrne, zwarte i dosyć twarde gruszki, które po obgotowaniu w syropie zmiękną, ale się nie rozpadną, natomiast zapieczenie ich na wierzchu migdałowego nadzienia sprawi, że staną się rozpływającą w ustach jesienną rozkoszą. 

Polecane produkty

Forma do tarty Nature 27 cm AMBITION

NatureKOD 82984

Forma do tarty Nature 27 cm AMBITION

20,90 

Ciasto na spód:

  • 200g przesianej mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 150g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • ekstrakt waniliowy

Gruszki:

  • 1,5 litra wody
  • 2 szklanki cukru
  • laska cynamonu
  • gwiazdka anyżu
  • 2 goździki
  • sok z 1/2 cytryny 
  • cienko obrana skórka z całej cytryny
  • 3 duże gruszki deserowe

Masa:

  • 100g miękkiego masła
  • 100g cukru
  • 100g mielonych migdałów
  • 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka mąki
  • ekstrakt waniliowy

Przygotowujemy ciasto na spód. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Siekamy (można to zrobić w malakserze) aż powstanie „piasek”, dodajemy sól, żółtko i ekstrakt waniliowy i zagniatamy szybko. Ciasto powinno być plastyczne. Wylepiamy nim formę do tarty – dno oraz brzegi. Wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. 

Schłodzony spód wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy fasolą. Wkładamy do piekarnika  i pieczemy 10-12 minut, a następnie wyjmujemy, zdejmujemy obciążenie i papier i dopiekamy jeszcze 5 minut. Gotowy spód schładzamy. 

Gruszki obieramy cienko zostawiając ogonki. Cienkim nożykiem usuwamy spód. Do dużego garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier oraz dodajemy przyprawy i cienko obraną skórkę z cytryny oraz sok. Zagotowujemy aż cukier się rozpuści, a następnie wkładamy gruszki i gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut aż będą miękkie w środku, ale jeszcze jędrne i nierozpadające się.  Gruszki zostawiamy w syropie aby całkowicie wystygły. 

Przygotowujemy masę migdałową. Cukier ucieramy z masłem na puszysta masę, dodajemy 1 jajko, miksujemy dokładnie, aż całkowicie się połączy z masą, dodajemy część mielonych migdałów. Dodajemy 2 jajko i powtarzamy cały proces aż wszystkie jajka i całą mąka migdałowa będzie zmiksowana. Na koniec dodajemy mąkę i ekstrakt waniliowy. 

Masę migdałową wykładamy na schłodzony spód. Wyrównujemy szpatułką. Gruszki dokładnie odsączamy z syropu, odkrawamy szypułki oraz kroimy wzdłuż na pół. Delikatnie usuwamy gniazda nasienne. Każdą połówkę gruszki kroimy wzdłuż na cienkie plasterki i przenosimy w całości na tartę. 

Tartę pieczemy w 180 st.C przez 40 minut, aż masa migdałowa będzie rumiana. W przypadku gdyby brzegi tarty rumieniły się zbyt szybko można obłożyć je folią aluminiową aby się nie przypiekły. 

Ula Demczuk Foodnotes Studio

Ula

@Foodnotes Studio

Od lat działam na wielu płaszczyznach twórczego wyrazu, spośród których fotografia i grafika są mi niezwykle bliskie. Wyjątkowo pasjonuje mnie fotografia i stylizacja kulinarna - realizuję sesje zarówno w swoim studio, jak realizacje wyjazdowe. Inspiracją w fotograficznej pracy jest dla mnie malarstwo. Na drugim biegunie fotograficznej pasji jest portret i historie jakie się na nim kryją. Uwielbiam opowiadać historie obrazem. Stylizacja jest dla mnie jak układanie opowieści, a fotografia jest ich wydobywaniem i utrwalaniem.