Kawiarka znana również jako kafetiera , makinetka lub moka jest włoskim symbolem parzenia idealnej kawy, który jest znany na całym świecie i gości w niejednej kuchni. To stosunkowo niewielkie urządzenie, które stawiamy na kuchence, składa się z dwóch części połączonych ze sobą: dolnej komory, w której umieszcza się wodę, oraz górnej, do której trafia już gotowa kawa o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Jednak czy w czasach szerokiej dostępności automatycznych ekspresów do kawy warto wrócić do tego tradycyjnego sposobu parzenia kawy? Choć automatyczne ekspresy do kawy stały się niezwykle popularne dzięki swojej szybkości i wygodzie, kawiarka ma z pewnością wiele zalet, które sprawiają, że wielu miłośników kawy w dalszym ciągu jest jej wiernych.
Kawiarka, jest niewielkim urządzeniem przeznaczonym do parzenia kawy przy użyciu metody ciśnieniowej. Kawiarkę możemy podzielić na dwie główne komory: dolną na wodę i górną, w której uzyskujemy gotową kawę. Proces parzenia kawy w kawiarce polega na tym, że pod wpływem podgrzewania się wody z dolnej komory powstaje para, która przedostaje się przez zmielone ziarna kawy, a następnie kondensuje się w górnej części kawiarki, tworząc intensywny napar. Kawa z kawiarki posiada charakterystyczny głęboki smak i jest zdecydowanie mocniejsza niż ta parzona tradycyjnie, ale jednocześnie lżejsza niż espresso. Wielu znawców ceni sobie ten sposób parzenia kawy i twierdzi, że dzięki jego zastosowaniu doświadcza pełnego spektrum smaków.
W przypadku tego pytania, ilu znawców kawy, tyle odpowiedzi. Jednak z pewnością kawa parzona w kawiarce cieszy się dużą popularnością, ze względu na swój wyjątkowo intensywny smak i aromat, którego nie uzyskamy korzystając z ekspresu automatycznego. Jednak jakie czynniki sprawiają, że kawa parzona w kawiarce jest tak wyjątkowa? Poniżej przedstawiamy kilka z nich:
Wybierając taki sposób parzenia kawy, decydujemy się również czerpanie przyjemności z samego procesu przygotowywania oprócz tego z niesamowitego smaku i aromatu jaki możemy tym sposobem osiągnąć.
Niektórzy twierdzą, że parzenie kawy w kawiarce jest nie tylko wyborem jednej z wielu metod, ale swojego rodzaju sztuką, która przyciąga zarówno początkujących miłośników kawy, jak i doświadczonych baristów. Choć sam proces wydaje się bardzo prosty, istnieją małe niuanse, które mogą mieć również duży wpływ na końcowy smak jak i aromat napoju. Jak więc przygotować idealną kawę z kawiarki? Czy istnieją sekrety, które warto znać? Parzenie kawy w kawiarce to tradycyjna metoda, która pozwala uzyskać intensywny i aromatyczny napój. Jeśli chcesz cieszyć się idealnym smakiem kawy przygotowanej w ten sposób, postępuj zgodnie z poniższymi krokami:
Jednym z istotnych czynników uzyskania doskonałego smaku kawy parzonej w kawiarce jest wybór dobrej jakości ziaren kawy. To właśnie ta czynność ma duży wpływ obok innych aspektów na aromat i smak napoju. Podczas wyboru warto przede wszystkim zwrócić uwagę na:
Wybór odpowiednich ziaren jest tak naprawdę fundamentem uzyskania doskonałej kawy z kawiarki, z tego powodu warto w poświęć czas na eksperymentowanie i odkrycie swojego ulubionego smaku.
Kawiarka, podobnie jak każde inne narzędzie kuchenne, wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Regularne mycie (najlepiej ręczne), unikanie mycia w zmywarce oraz suszenie przed przechowywaniem to podstawa. Co jakiś czas warto też sprawdzić uszczelki i wymieniać je w razie potrzeby. Unikaj stosowania ostrych detergentów, które mogą uszkodzić powłokę kawiarki.
Istnieje ogólne przekonanie, że na jedną filiżankę espresso o pojemności ok. 60 ml możemy użyć ok. 7-8 gramów kawy tj. ok. jedna niepełna łyżeczka. Musimy jednak pamiętać, że ilość kawy, którą wsypujemy do kawiarki, powinna być zależna od jej pojemności, ale także od naszych indywidualnych preferencji dotyczących smaku i intensywności kawy. Dodatkowo wybierając ilość kawy, powinniśmy ją uzależnić od innych czynników, takich jak grubość mielenia kawy, pożądana intensywność smaku czy preferencje dotyczące mocy kawy.
WSKAZÓWKI
Ile trwa parzenie kawy w kawiarce?
Sam proces parzenia kawy w kawiarce trwa od 4 do 5 minut.
Jak uzyskać najlepszy smak kawy z kawiarki?
Trzeba pamiętać, aby zawsze używać świeżej wody i świeżo zmielonej kawy oraz regularnie czyścić kawiarkę, w celu uniknięcia osadów i zanieczyszczeń mogących wpływać na smak kawy.
Kontakt telefoniczny
pon. - pt.
od 8:00 do 16:00
+48 94 720 26 00
mail: [email protected]