Logowanie
Inspiracje

Dowiedz się, dlaczego drylownica do wiśni jest niezbędnym narzędziem w Twojej kuchni!

Dlaczego warto mieć drylownicę do wiśni?
drylownice-do-wisni

Lato to najlepszy czas w roku, w którym możemy bez ograniczeń korzystać z uroków pięknej pogody, ale to także cudowny czas zbiorów w naszych przydomowych ogródkach lub działkach. Kto z nas nie uwielbia sezonowych owoców? To właśnie wiśnie i czereśnie są smakiem lata, który jest w tym czasie kluczowym składnikiem wielu przepisów. Pyszne domowe ciasta z dodatkiem wiśni, słodkie kompoty, a nawet orzeźwiające wiśniowe koktajle – na takie smakowitości możemy sobie pozwolić w tym okresie. Jednak często przeszkodą jest bardzo czasochłonne i żmudne zajęcie, którym jest usunięcie pestek z owoców… Jednak istnieje pomocne narzędzie, dzięki któremu zaoszczędzimy czas, a cały proces będzie łatwy i przyjemny – drylownica do wiśni. W poniższym artykule udowodnimy, że drylownica do wiśni to must-have w każdej kuchni w okresie letnim!

Doskonały smak deserów i przetworów

Komu z nas pełnia lata nie kojarzy się z niepowtarzalnym smakiem świeżych wiśni i czereśni? Pyszne desery z dodatkiem dopiero zebranych owoców, przygotowywanie słoików z przetworami to wyjątkowy czas. A gdyby tak ułatwić sobie usuwanie pestek z naszych ulubionych owoców? Nic bardziej prostszego! Sprawdź nasze drylownice do wiśni, dzięki którym zaoszczędzisz mnóstwo czasu, a przygotowywanie dżemów, czy pieczenia ciast z tymi owocami będzie dużo szybsze.

Drylownice – zalety ich posiadania

Drylownice do owoców to bardzo praktyczna i przydatna pomoc kuchenna, które oferują wiele zalet i korzyści dla użytkowników. Jedną z jej najważniejszych zalet jest możliwość usunięcia pestek z owoców. W porównaniu z ręcznym drylowaniem wiśni lub czereśni, dzięki temu urządzeniu możemy zaoszczędzić dużo czasu i energii. Tradycyjne podejście do tej czynności jest niezwykle czasochłonne i wymagające dużego nakładu pracy, natomiast drylownice wykonują większość pracy szybko, co pozwala zaoszczędzić wiele godzin na ręcznej pracy.

Polecane produkty

Drylownica Aletta DOMOTTI - MIX KOLORÓW

AlettaKOD 21901

Drylownica Aletta DOMOTTI - MIX KOLORÓW

25,90 
drylownice-do-wisni-w-dajar

Czy myć wiśnie przed drylowaniem?

 Oczywiście, że powinniśmy umyć zarówno wiśnie jak i czereśnie przed drylowaniem, jak każdy owoc, który zamierzamy spożyć. Bez względu na to, czy mamy plan zjeść je od razu, czy poddać obróbce przygotowując dżem zawsze należy przemyć je pod chłodną bieżącą wodą. Niektórzy zastanawiają się, czy nie lepiej umyć wiśnie po użyciu drylownicy, jednak odpowiedź brzmi: nie. Po wydrylowaniu pestek, owoc traci swoją formę i puszcza już sok, a zewnętrzne zanieczyszczenia mogą przenieść się do jego wnętrza. Dlatego zawsze najlepiej od razu je dokładnie umyć, a dopiero potem przystąpić do ich przygotowywania.

jaka-drylownice-kupic

Słodkości, smakowitości z wydrylowanych wiśni

 Gdy wiemy już jak prawidłowo przygotować nasze owoce, nadchodzi czas, abyśmy mogli przyrządzić nasz ulubiony deser. Polecamy przygotowanie pysznego ciasta z wiśniami!

PRZEPIS NA PYSZNE CIASTO Z WIŚNIAMI:

Składniki:

  • 500g wydrylowanych wiśni
  • 1 i 1⁄3szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 100g masła
  • 4 jajka (z żółtkami)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik, do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  2. Jajka z cukrem ubij na puszystą masę, do której następnie stopniowo dodawaj masło, cały czas kontynuując mieszanie (na mniejszych obrotach miksera).
  3. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i również stopniowo dodawaj do masy, nadal delikatnie mieszając - polecamy sitka.
  4. Ciasto przelej na blachę do pieczenia, którą wcześniej możesz wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Na wierzch ciasta wysyp wydrylowane wiśnie, następnie włóż do nagrzanego piekarnika.
  6. Piecz 45 minut – pod koniec pieczenia, stan ciasta możesz zawsze sprawdzić drewnianym patyczkiem, aby mieć pewność, że jest gotowe
  7. Po upieczeniu opcjonalnie możesz posypać je cukrem pudrem.

Oczywiście sekretem udanego ciasta są dobrze wydrylowane wiśnie, ale nie zapominaj o wyborze odpowiedniej blachy do pieczenia i szpatułek do mieszania – bez nich nie przygotujesz pysznego deseru, którego smakiem oczarujesz swoich bliskich. Smacznego!