Logowanie
Inspiracje

Świąteczne wypieki

Przepis na cynamonki
Ula Demczuk Foodnotes Studio

Artykuł z udziałem

Ula
 z 

Aromat cynamonu i kardamonu, zapach drożdżowego ciasta i smak skarmelizowanej mieszaniny cukru i masła to przepis na prawdziwie zimowy podwieczorek.

Cynamonki doskonale smakują z korzenną herbatą i rozgrzeją nawet w najmroźniejsze popołudnie. 

Polecane produkty

Pędzelek silikonowy Nordic 29 cm AMBITION

NordicKOD 96764

Pędzelek silikonowy Nordic 29 cm AMBITION

11,90 
Tortownica 26 cm Non-Stick OCUISINE

KOD 40428

Tortownica 26 cm Non-Stick OCUISINE

35,90 
27,90 
-22%

Ciasto:

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • duża szczypta soli
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej

Nadzienie:

  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła

Polewa:

  • 200g serka śmietankowego typu Philadelphia
  • 2 łyżki bardzo miękkiego masła
  • 1 kopiasta łyżka cukru pudru
  • roztrzepane jajko do posmarowania

Mąkę mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. Dodajemy mleko, jajko i rozpuszczone masło, mieszamy i wyrabiamy miękkie ciasto. Wkładamy do wysypanej mąką miski, przykrywamy szczelnie i odstawiamy na 1,5h aż podwoi swoją objętość. 

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt wielkości 30x40cm, smarujemy rozpuszczonym masłem. Brązowy cukier mieszamy z cynamonem i kardamonem, posypujemy nim równomiernie powierzchnię natłuszczonego ciasta. 

Zwijamy ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku, następnie kroimy ciasto na plastry grubości około 2cm. Plastry układamy w natłuszczonej tortownicy – między nimi powinno być ok, 1cm odstępu, ponieważ ciasto wyrośnie. 

Przykrywamy tortownicę folią i odstawiamy na 30 minut, aż cynamonki wyrosną. W międzyczasie przygotowujemy polewę: serek miksujemy z masłem i cukrem pudrem na aksamitną, gładka masę. 

Cynamonki przed wstawieniem do nagrzanego do 180 st. C piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 25 minut. Po upieczeniu lekko studzimy i smarujemy polewą z serka. 

Ula Demczuk Foodnotes Studio

Ula

@Foodnotes Studio

Od lat działam na wielu płaszczyznach twórczego wyrazu, spośród których fotografia i grafika są mi niezwykle bliskie. Wyjątkowo pasjonuje mnie fotografia i stylizacja kulinarna - realizuję sesje zarówno w swoim studio, jak realizacje wyjazdowe. Inspiracją w fotograficznej pracy jest dla mnie malarstwo. Na drugim biegunie fotograficznej pasji jest portret i historie jakie się na nim kryją. Uwielbiam opowiadać historie obrazem. Stylizacja jest dla mnie jak układanie opowieści, a fotografia jest ich wydobywaniem i utrwalaniem.