Logowanie
Inspiracje

Przepis na barszcz wigilijny

Tradycja na talerzu
Ula Demczuk Foodnotes Studio

Artykuł z udziałem

Ula
 z 

O wigilijnym barszczu warto pomyśleć przynajmniej tydzień przed Świętami, nastawiając własny zakwas buraczany – jeśli nie uda Wam się tego zrobić, postarajcie się o dobry, kupny zakwas – jest on podstawa tej tradycyjnej zupy. 

W moim domu podaje się go m.in. z uszkami choć od dziecka najbardziej lubię Wigilijny barszcz z białą fasolą.

Składniki:

  • 8 średnich buraków
  • 500ml kwasu buraczanego
  • 2,5 litra wody
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jabłka
  • łyżeczka majeranku
  • 2 liście laurowe, 
  • 3 kulki ziela
  • 8 ziaren pieprzu
  • garść suszonych grzybów
  • kora cynamonu
  • sól, pieprz mielony, ocet jabłkowy i cukier do smaku

Polecane produkty

Brytfanna Lukrecja 36 x 24 x 5,5 cm AMBITION

LukrecjaKOD 82988

Brytfanna Lukrecja 36 x 24 x 5,5 cm AMBITION

26,90 
Cedzak stalowy z uchwytami German 22 cm AMBITION

KOD 81306

Cedzak stalowy z uchwytami German 22 cm AMBITION

32,90 
24,90 
-24%
Komplet 3 noży ceramicznych Massive AMBITION + obieraczka GRATIS

KOD 20272

OutletBrak w magazynieKomplet 3 noży ceramicznych Massive AMBITION + obieraczka GRATIS

129,00 
69,90 
-45%

Buraki zawijamy w folię i układamy w brytfance, pieczemy w temperaturze 200st.C aż będą miękkie w środku. Studzimy. 

Do garnka z wodą wkładamy obraną włoszczyznę, grzyby, opaloną lub podpieczoną na patelni cebulę, przyprawy, dodajemy sól i gotujemy wywar, ok. 25-30 minut. 

Buraki kroimy na drobne kawałki. Wrzucamy do gorącego wywaru, wlewamy kwas buraczany i podgrzewamy przez 10 minut na minimalnym ogniu, tak aby wywar się nie zagotował. Dodajemy przekrojone jabłka i cynamon, pozwalamy aby barszcz całkowicie ostygł, a następnie odstawiamy go pod przykryciem na noc do lodówki. 

Następnego dnia przecedzamy barszcz do czystego garnka, podgrzewamy uważając aby się nie zagotował. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem jeśli jest to konieczne. Dodajemy roztarty majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podajemy z uszkami z farszem z grzybów albo z ugotowaną białą fasolą. 

Ten barszcz wigilijny to więcej niż tylko potrawa – to część świątecznej magii, która łączy pokolenia. Jego głęboki, intensywny smak i aromatyczny bukiet przypraw wprowadzą Cię w ciepłą atmosferę Wigilii, sprawiając, że ten wyjątkowy wieczór stanie się jeszcze bardziej niezapomniany.

Podawaj barszcz ciepły, najlepiej z dodatkami, które zaproponowaliśmy. Nie zapomnij też podzielić się nim z najbliższymi, bo <b>wspólne celebrowanie tradycyjnych potraw to istota świąt Bożego Narodzenia.

Niech ten przepis na barszcz wigilijny będzie Twoją świąteczną tradycją, którą będziesz przekazywać z pokolenia na pokolenie, ciesząc się każdego roku tym wyjątkowym smakiem, który przypomina o domowym cieple i rodzinnych wspomnieniach.

Wesołych Świąt!

Ula Demczuk Foodnotes Studio

Ula

@Foodnotes Studio

Od lat działam na wielu płaszczyznach twórczego wyrazu, spośród których fotografia i grafika są mi niezwykle bliskie. Wyjątkowo pasjonuje mnie fotografia i stylizacja kulinarna - realizuję sesje zarówno w swoim studio, jak realizacje wyjazdowe. Inspiracją w fotograficznej pracy jest dla mnie malarstwo. Na drugim biegunie fotograficznej pasji jest portret i historie jakie się na nim kryją. Uwielbiam opowiadać historie obrazem. Stylizacja jest dla mnie jak układanie opowieści, a fotografia jest ich wydobywaniem i utrwalaniem.