Logowanie
Inspiracje
Przepis na tradycyjny mazurek wielkanocny

Wielkanoc to nie tylko czas odrodzenia, to czas wspólnych chwil spędzanych z rodziną i tradycji kulinarnych, które nadają temu świętu wyjątkowego charakteru. W centrum wielu wielkanocnych stołów, obok barwnie malowanych jajek i suto przybranych koszyczków, króluje mazurek – wypiek, którego historia i bogactwo smaków inspirują od pokoleń. Mazurek to słodki, dekoracyjny wypiek, jest niczym płótno artysty, na którym każdy może wyrazić swoje kulinarne fantazje. Zapraszamy do odkrycia, jak krok po kroku stworzyć idealny mazurek wielkanocny, który zachwyci Twoich bliskich nie tylko smakiem, ale i wyglądem.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła (zimnego)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki lub innego wg preferencji
  • 200 g masy kajmakowej

Dekoracja:

  • Bakalie (orzechy, migdały, rodzynki)

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier puder.
  2. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i szybko zagnieć ciasto, dodając żółtka i śmietanę.
  3. Zagniecione ciasto owiń w folię i odłóż do lodówki na ok. 30 minut.

Pieczenie:

  1. Rozwałkuj ciasto silikonowym wałkiem na grubość ok. 5 mm.
  2. Następnie wyłóż na formę do tarty, odcinając wystające kawałki ciasta.
  3. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25 minut na złoty kolor.
  4. Pozostaw do ostygnięcia.

Dekoracja:

  1. Na ostudzony spód rozsmaruj przy pomocy szpatułki silikonowej równomiernie dżem, a na nim masę kajmakową.
  2. Udekoruj mazurek bakaliami.

Serwowanie:

Mazurek najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy smaki dobrze się przegryzą. Przechowuj w chłodnym miejscu, ale przed podaniem warto pozostawić na chwilę w temperaturze pokojowej.

Polecane produkty

Forma do tarty Lukrecja 30 cm AMBITION

LukrecjaKOD 69937

Forma do tarty Lukrecja 30 cm AMBITION

20,90 

Jakie nadzienie do mazurka?

Nadzienie do mazurka wielkanocnego może być różnorodne, to sprawia, że ten tradycyjny wypiek jest tak lubiany i wiele osób lubi eksperymentować z jego wykonaniem. Najpopularniejszym nadzieniem, pozwalającym stworzyć własną i niepowtarzalną wersję mazurka, jest masa kajmakowa, powidła śliwkowe, masa orzechowa lub krem czekoladowy.

Jak zrobić kruche ciasto na mazurek?

Sekret idealnego kruchego ciasta kryje się w temperaturze składników oraz ciasta przed pieczeniem. Masło powinno być zimne, a po zagnieceniu ciasta najlepiej jest umieścić je na pewien czas w lodówce. Chłód sprawia, że masło się nie topi za szybko podczas pieczenia, co gwarantuje, że ciasto będzie miało idealnie kruchą teksturę. Ponadto, zimne ciasto jest łatwiejsze do rozwałkowania i formowania, co jest szczególnie ważne przy dekorowaniu mazurka.

Ile dni wcześniej można upiec mazurka?

Mazurek wielkanocny można upiec nawet kilka dni przed świętami, co jest dużą zaletą przy planowaniu wielkanocnych przygotowań. Dzięki temu, że jest to ciasto kruche, dobrze zachowuje świeżość i smak, jeśli zostanie przechowywane w odpowiednich warunkach:

  • przechowuj mazurek w miejscu suchym i chłodnym,
  • jeśli używasz świeżych owoców do dekoracji, dodaj je bezpośrednio przed podaniem,
  • mazurek przechowywany w lodówce przed podaniem najlepiej wyjąć na około 30 minut, aby mógł nieco nabrać temperatury pokojowej.

Ile jajek do mazurka?

Ilość jajek potrzebnych do przygotowania mazurka może się różnić w zależności od konkretnego przepisu i wielkości ciasta, jakie planujesz zrobić. W typowym przepisie na kruche ciasto do mazurka wielkanocnego, które jest wystarczające na standardową blachę (ok. 25x35 cm), zazwyczaj używa się od 3 do 4 żółtek.