Logowanie
Inspiracje
Jak przygotować deskę serów i wędlin?
Deska serów i wędlin inspiracje.

Deska serów i wędlin to nie tylko kulinarny hit każdej imprezy, ale przede wszystkim wyraz kreatywności i dbałości o gości. Jak połączyć smaki, tekstury i kolory, by zachwycić podniebienia oraz oko? Oto przewodnik po sztuce komponowania idealnej deski, który zadowoli zarówno początkujących, jak i prawdziwych smakoszy. Przekonaj się, że tworzenie doskonałej deski to prawdziwa kulinarna podróż i źródło niekończącej się inspiracji!

Dlaczego deska serów i wędlin to hit każdej imprezy?

W dzisiejszych czasach większość przyjęć i spotkań w gronie przyjaciół coraz częściej skupia się na spędzaniu czasu w luźnej, swobodnej atmosferze. Tworząc tego typu klimat spotkania to właśnie deska serów i wędlin staje się doskonałym rozwiązaniem na serwowanie przekąsek na stole. Dlaczego? Czy jest to faktycznie wygodne i praktyczne rozwiązanie, czy może ulegamy modzie na ten sposób podawania przystawek? Otóż deska serów i wędlin jest tak naprawdę połączeniem tradycji z nowoczesnością. W niektórych kulturach serwowanie przekąsek na jednej desce posiada długi zwyczaj. Jest to wygodne rozwiązanie, dzięki któremu każdy z gości może wybrać to, co zechce i skomponować posiłek według własnych preferencji smakowych. Odpowiednio dobrane sery i wędliny oraz dodatki w postaci orzechów czy suszonych owoców prezentują się niezwykle apetycznie. Dodatkowa wyszukana prezentacja sprawi, że będą one nie tylko smakowitym przysmakiem, ale także wizualnie ciekawą aranżacją. Z tego powodu nie ma to znaczenia, czy organizujesz eleganckie przyjęcie, czy luźne spotkanie w gronie znajomych – deska serów i wędlin zawsze się sprawdzi! Jej skład tak naprawdę zależy od nas i może być dowolnie modyfikowany, dzięki czemu dopasujemy go idealnie do naszego gustu i preferencji smakowych naszych gości, czy samego charakteru planowanej imprezy. To również świetna okazja do eksperymentowania i próbowania nowych smaków. Deska serów i wędlin może stać się bardzo przemyślaną kompozycją różnych smaków, które się wzajemnie uzupełnią i sprawią, że przeżyjemy niezapomniane doznania kulinarne.

Dobór smakołyków

Pierwszym działaniem jakie powinniśmy podjąć, planując stworzenie deski serów i wędlin na nasze przyjęcie, jest przemyślany wybór jej składników. Przede wszystkim powinny być one dobrane w zależności od naszych gustów smakowych, ale również harmonizować ze sobą wizualnie, tworząc wspólnie spójną kompozycję. Poniżej znajdziecie nasze wskazówki, które z pewnością ułatwią stworzenie pysznej deski serów i wędlin.

Sery

Sery bez wątpienia są podstawowym składnikiem każdej deski, dlatego warto zadbać o zapewnienie ich różnorodnych smaków i wybierać ich kilka różnych rodzajów:

  • Sery twarde – jak np. cheddar lub parmezan, które cechują się dość intensywnym smakiem z zachowaniem kremowej konsystencji.
  • Sery półtwarde – typu gouda, czy ementaler, nie są tak intensywne w smaku, ale doskonale komponują się z innymi dodatkami.
  • Sery miękkie – brie lub camembert mają bardzo delikatną konsystencję, jednocześnie zachowując subtelny smak, który świetnie współgra z intensywniejszymi smakami wędlin.
  • Sery pleśniowe – jak lazur czy gorgonzola są wyraziste w smaku i doskonale sprawdzą się, gdy jesteśmy wielbicielami intensywnych smaków.

Wędliny

Wędliny, które prezentujemy w towarzystwie podawanych serów, powinny być ich swoistym dopełnieniem. Dlatego też, dobrze jest nie ograniczać się do jednego smaku i wybrać więcej rodzajów:

  • Szynka – w kompozycji z serami świetnie sprawdzają się szynki dojrzewające jak np. prosciutto czy szynka szwarcwaldzka. Możemy je kroić dość cienko, ponieważ mają one dość intensywny aromat.
  • Salami i kiełbasy – możemy zdecydować się na zwykłe salami lub hiszpańskie chorizo - różnorodność rodzajów i smaków pozwala na tworzenie ciekawych kompozycji.
  • Delikatne wędliny – to dobry wybór dla tych, którzy lubią równowagę, np. drobiowa wędlina dobrze zrównoważy smak intensywniejszych serów.

Dodatki

Dodatki najczęściej pełnią na desce wędlin i serów funkcję estetyczną, mają wprowadzać różnorodność barw, tekstury i urozmaicać smak:

  • Orzechy – w szczególności w kompozycji z serami najczęściej wybierane są orzechy włoskie, nerkowca i migdały, które dodają kompozycji chrupkości i świetnie komponują się ze smakami serów.
  • Owoce – niezwykłą popularnością cieszą się głównie winogrona, ale niektórzy dodają do swych kompozycji również suszone owoce jak morele czy żurawina.
  • Dżemy i konfitury – np. żurawina doskonale podkreślają smak serów.
  • Inne dodatki – jak np. oliwki, kapary czy marynowane to świetny wybór dla lubiących kwaśniejsze smaki.

Pamiętaj, że tworzenie deski serów i wędlin powinno być przede wszystkim zabawą i eksperymentowaniem ze smakami. Nikt nie określił "prawidłowego" sposobu na jej kompozycję. Dobra kompozycja to taka, która sprosta zaspokoi nasze wymagania smakowe!

Polecane produkty

Deska obrotowa z kloszem Sophie 33,5 cm AMBITION

KOD 86195

Deska obrotowa z kloszem Sophie 33,5 cm AMBITION

99,90 
Deska / Taca z drewna tekowego 35 x 3 cm TWEAKWOOD

KOD 48302

OutletBrak w magazynieDeska / Taca z drewna tekowego 35 x 3 cm TWEAKWOOD

45,90 
29,90 
-34%
Przykładowa deska serów.

Jak ułożyć sery i wędliny na desce?

Kompozycja serów i wędlin na desce nie polega jedynie na wyborze preferowanych przez nas składników, ale także na ich odpowiednim ułożeniu. W przypadku serów musimy pamiętać, że najlepiej układać zgodnie z kierunkiem zegara, zaczynając od tych miękkich i łagodnych, a kończąc na wyrazistych smakach i twardszej strukturze. Gdy chcemy dodatkowo uzyskać niesamowity efekt wizualny, podczas układania serów i wędlin na desce możemy skorzystać z kilku wskazówek:

  • Wybierać różnorodne kształty - sery i wędliny możemy pokroić na różne sposoby: w cienkie plastry, kostki lub trójkąty. Sprawi to, że nasza kompozycja będzie bardziej różnorodna i przyciągająca wizualnie.
  • Barwy kontrastowe – warto dobierać składniki w taki sposób, aby tworzyły przeciwstawne kolorystyczne układy jak np. zestawienie ciemnych winogron z jasnymi serami.
  • Zdobienie - wykorzystanie świeżych ziół jak rozmaryn lub bazylia, nada kompozycji powiewu świeżości.
  • Zagospodarowana powierzchnia – nie należy umieszczać elementów zbyt gęsto, ponieważ zostawienie odrobiny wolnej przestrzeni sprawi, że cała kompozycja będzie wyglądała na przemyślaną i estetyczną.

 Jakie akcesoria do serwowania serów i wędlin wybrać?

Przygotowanie deski serów i wędlin na imprezę to nie sprowadza się jedynie do wyboru składników. Musimy pamiętać a doborze odpowiednich narzędzi i dodatków, które ułatwią samo serwowanie, ale również i konsumowanie. Nasze propozycje:

  • Noż do sera – tego typu nóż zdecydowanie ułatwi nam porcjowanie i tworzenie wizualnie estetycznej kompozycji
  • Łyżeczki – będą dobrym rozwiązaniem, gdy zdecydujemy się na dodatki w postaci dżemu lub konfitur.
  • Deski do serów – najpiękniej w połączeniu z serami i wędlinami prezentują się te wykonane z drewna.
  • Miseczki – są niezastąpione podczas serwowania dodatków w postaci oliwek, orzechów lub marynowanych warzyw.

Trzeba pamiętać, że dobrze wybrane akcesoria mają jedynie za zadanie ułatwić przygotowanie i serwowanie deski serów i wędlin, ale najważniejsza w tym wszystkim jest kreatywność tworzącego.

Imprezowa deska z przekąskami.

Czego unikać przygotowując deskę serów i wędlin?

Stworzenie deski serów i wędlin to sztuka wyboru samych składników i ich kreacja wizualna, ale także stosowanie wiedzy w tym zakresie. Dla niektórych może wydać się to bardzo łatwe, ale dużo osób popełnia błędy, które mogą wpływać na doznania smakowe i samą prezentację przekąsek. Dlatego warto poznać jedne z najczęstszych błędów, by ich nie powielać:

  • Zbyt duża ilość składników: umieszczając za dużo produktów na jednej desce sprawimy, że nasi goście będą mieli większy problem z dokonaniem wyboru, dlatego warto postawić na kilka wybranych i wspólnie dopasowanych produktów.
  • Brak różnorodności: na desce serów i wędlin powinny znaleźć się produkty o różnych kształtach, strukturze oraz różnych rodzajów, które wpływają na jej prezentację oraz doznania smakowe kosztujących.
  • Ograniczony dostęp do wszystkich produktów: należy pamiętać, że trzeba tak skomponować deskę, aby każdy z gości miał dostęp do wszystkich produktów – należy unikać układania jednych pod drugimi.

Pamiętaj, że każda deska to przede wszystkim wyraz Twojego gustu. Nie krępuj się eksperymentować i dostosowywać kompozycje do swoich preferencji oraz dostępności składników. Ważne jest, aby serwować produkty wysokiej jakości i dbać o estetykę podania. Smacznego!