🏷️ Hit Dnia 🎁 Hity Tygodnia 💰 Oferta Miesiąca ->
 
Zobacz wszystkie nasze Promocje
Zastawa stołowa

Patery (75)

  • Serwisy obiadowe
  • Patery
z 4
Deska z kloszem Sophie 33,5 cm AMBITION

KOD 86196

Deska z kloszem Sophie 33,5 cm AMBITION

89,00 
z 4

Patery na ciasto i owoce

Patera, czyli sposób na eleganckie serwowanie ciast

Podawanie ciast, deserów czy owoców za równo na co dzień jak i podczas specjalnych okazji wymaga od nas specjalnych naczyń, dlatego najczęściej wybieramy patery do serwowania. Jednak odpowiednia patera na ciasto, to nie tylko praktyczny element wyposażenia kuchni czy jadalni, ale również element wyrażający nasz styl i gust. Odpowiednio dopasowana patera sprawi, że podkreślimy charakter naszego przyjęcia i wprowadzimy odrobinę elegancji na nasz stół. Istnieje wiele różnych rodzajów pater, które różnią się między sobą nie tylko stylem, ale również swoją funkcjonalnością:

  • Etażerka – jest doskonała do serwowania przekąsek, ciasteczek, a nawet owoców. Zazwyczaj jest zbudowana z kilku poziomów, dzięki czemu możemy zaoszczędzić dużo miejsca na stole.
  • Patera z kloszem – to świetny wybór, gdy chcemy, aby nasze ciasto było dostępne na stole przez dłuższy czas, ponieważ świetnie chroni je przed wysychaniem i owadami. Z kolei przezroczysty klosz sprawi, że zawsze będziemy widzieć nasze ciasto.
  • Patera na tort – najczęściej płaska, bądź obrotowa z szerokim brzegiem, idealnie sprawdza się podczas serwowania tortów i większych ciast.
  • Patera obrotowa – doskonała do serwowania tortów i ciast, zdecydowanie ułatwia krojenie i serwowanie, a obrotowa funkcja sprawia, że każdy kawałek będzie łatwo dostępny.
  • Patera piętrowa - składa się zazwyczaj z kilku poziomów: od 2-poziomowej do 3-poziomowej. Ten rodzaj patery idealnie sprawdza się podczas większych przyjęć.
  • Patera na nóżce – najczęściej biała lub przezroczysta, to klasyczny i najczęstszy wybór do serwowania kawałków ciasta i ciasteczek.
  • Patera na owoce - głęboka, często z ozdobnymi wzorami, idealna do serwowania świeżych owoców.

Jak wybrać najlepszą paterę na ciasto?

Tak naprawdę wybór odpowiedniej patery jest zależny od wielu czynników. Przede wszystkim musimy określić w jakim konkretnie celu będziemy jej używać. W przypadku, gdy często organizujemy przyjęcia, warto jest zainwestować w paterę na nóżce lub paterę piętrową, a dla miłośników tortów zdecydowanie polecamy paterę obrotową. Jednak, gdy priorytetem jest dla nas, aby ciasto zachowało świeżość na stole przez długi czas to warto kupić paterę z kloszem, która ochroni nasze smakołyki przed wyschnięciem oraz owadami.