Logowanie
Inspiracje

przygotuj go z nami

Sernik z wiaderka
Przygotuj sernik z wiaderka na każdą okazję.

Sernik jest z pewnością jednym z najbardziej popularnych deserów nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Szczególną popularnością cieszy się jego uproszczona wersja, czyli sernik z wiaderka, który jest niezwykle prosty w przygotowaniu, zachowujący przy tym wyjątkowy smak tego ciasta. Przepis na sernik z wiaderka jest świetną propozycją dla osób ceniących sobie tradycyjne smaki, ale ceniących również szybki sposób jego przygotowania oszczędzający czas. Jest również doskonałym wyborem na każdą okazję: od zwykłych rodzinnych spotkań, po urodziny, imieniny czy przyjęcie w gronie przyjaciół - sernik z wiaderka zawsze się sprawdzi. Jego aksamitna, kremowa konsystencja i delikatny smak zachwycą zarówno dorosłych, jak i dzieci.

Dlaczego sernik z wiaderka?

Sernik z wiaderka jest świetną alternatywą dla swojej tradycyjnej wersji szczególnie, gdy chcemy przyrządzić go szybko, bez przeznaczania dużej ilości czasu na ręczne mielenie twarogu. W takiej sytuacji wykorzystanie gotowego sera z wiaderka, zdecydowanie skróci proces przygotowania i sprawi, że stanie się on nie tylko szybszy, ale i łatwiejszy, co jest idealne dla osób, które lubią oszczędzać czas w kuchni. Dodatkowo użycie sera z wiaderka ma wiele plusów, po pierwsze, jest on już odpowiednio przygotowany i ma idealną konsystencję, co ułatwia przygotowanie ciasta. Po drugie, taki ser często jest już lekko słodzony i wzbogacony o dodatki smakowe.

Przepis na sernik z wiaderka

Przygotowanie sernika z wiaderka, który zawsze wychodzi, jest proste i nie wymaga specjalistycznych umiejętności kulinarnych. Poniżej znajdziesz podstawowy przepis, który możesz modyfikować według własnych upodobań.

Składniki:

  • 1 kg serka homogenizowanego z wiaderka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzej piekarnik do 180°C

2. Przygotuj masę serową:

  • W dużej misce wymieszaj ser z wiaderka z cukrem pudrem. Mieszaj do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
  • Cały czas mieszając, pojedynczo dodawaj jajka.
  • Dodaj roztopione masło, aromat waniliowy i wsyp budynie.
  • Mieszaj do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.

3. Pieczenie:

  • Przygotowaną masę serową przelej do formy do pieczenia , najlepiej tortownicy.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 60 minut.
  • Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w środku z uchylonymi drzwiczkami na około 1 godzinę, aby powoli ostygł.
  • Po ostudzeniu, można również wstawić sernik do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Sernik podawaj schłodzony. Możesz udekorować go świeżymi owocami lub posypać cukrem pudrem przy pomocy sitka kuchennego, dla dodatkowej dekoracji.
Polecane produkty

Tortownica z dużą podstawą Lukrecja 26 cm AMBITION

LukrecjaKOD 59629

Tortownica z dużą podstawą Lukrecja 26 cm AMBITION

39,90 
Trotownica z brzegami do sernika z wiaderka.

Co zrobić, aby sernik nie pękał?

Pęknięcia na powierzchni są bardzo częstym problemem wielu osób przygotowujących w sernik w domowym piekarniku. Istnieje jednak sposób, aby ich uniknąć, wystarczy zadbać, aby wszystkie składniki przed przygotowaniem były w temperaturze pokojowej. Ważne jest również delikatne mieszanie podczas przygotowywania masy serowej, dzięki czemu nie wprowadzimy do niej zbyt dużej ilości powietrza. Ponadto, musimy pamiętać, aby świeżo upieczony sernik zostawić do ostygnięcia w zamkniętym piekarniku tuż po upieczeniu. To pomoże zapobiec gwałtownym zmianom temperatury, które nogą także prowadzić do powstawania pęknięć.

Jak zrobić sernik z wiaderka żeby nie opadł?

Jeżeli chcemy, aby nasz sernik z wiaderka nie opadł tuż po upieczeniu, musimy przestrzegać kilku zasad. Po pierwsze zadbajmy, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Podczas przygotowywania musimy pamiętać, aby składniki mieszać delikatnie, nie wprowadzając do masy zbyt dużej ilości powietrza. Sernik zaleca się piec w niezbyt wysokiej temperaturze, pamiętając o nie otwieraniu piekarnika podczas pieczenia, a po upieczeniu pozwolić mu powoli ostygnąć w lekko uchylonym piekarniku.

Ile budyniu dodać do sernika z wiaderka?

Przepisy na sernik z wiaderka mogą różnić się zalecaną ilością dodawanego budyniu, jednak najczęściej używa 2 torebek budyniu na wiaderko sera. Dodaje się go głównie w celu uzyskania kremowej konsystencji, ale także wzbogacenia samego smaku - szczególnie polecamy wybór smaku waniliowego lub śmietankowego.

Ile jajek do sernika z wiaderka?

Ilość jajek potrzebnych do przygotowania sernika z wiaderka zależy od konkretnego przepisu, ale zazwyczaj używa się od 3 do 5 jajek. Jajka są ważnym składnikiem, który pomaga wiązać masę serową i zapewnia jej odpowiednią konsystencję.

Sernik z wiaderka to doskonały wybór dla każdego, kto szuka prostego w przygotowaniu i jednocześnie smacznego deseru. Wypróbuj nasz przepis i ciesz się domowym sernikiem bez większego wysiłku!