Logowanie
Inspiracje
Sprawdź najlepszy przepis na zupę grzybową na Wigilię.

Boże Narodzenie to czas pełen radości, rodzinnego ciepła, ale przede wszystkim wyjątkowych smaków. Jednym z tradycyjnych dań, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole, jest zupa grzybowa. Przygotuj tą wyjątkową potrawę, która od pokoleń rozgrzewa serca i żołądki w polskich domach z naszym przepisem!

Przygotuj zupę grzybową na Wigilię według naszego przepisu.
Polecane produkty

Waza Fala / Kubiko / Tokyo / Porto 4 l AMBITION

FalaKOD 62364

Waza Fala / Kubiko / Tokyo / Porto 4 l AMBITION

179,00 
159,00 
-11%

Składniki na zupę grzybową:

  • 200 g suszonych grzybów (borowiki lub podgrzybki)
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • Sól, pieprz do smaku
  • Natka pietruszki do dekoracji
  • Makaron (wg upodobań)

Przygotowanie zupy grzybowej:

  1. Pamiętaj, aby grzyby namoczyć w wodzie najlepiej dzień wcześniej (w przypadku, gdy nie masz tyle czasu wystarczą 2 godziny,ale użyj ciepłej wody).
  2. Po namoczeniu grzyby należy odcedzić, ale pozostałej z nich wody nie wylewać.
  3. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  4. Do dużego garnka włóż i rozpuść masło, następnie dodaj pokrojone cebulę i czosnek.
  5. Smaż składniki do zeszklenia.
  6. W międzyczasie pokrój też grzyby i marchewkę, a następnie dodaj do garnka i podsmażaj z cebulką jeszcze przez kilka minut.
  7. Po kilku minutach dodaj bulion warzywny i wodę, która pozostała Ci po moczeniu grzybów.
  8. Wszystkie składniki gotuj na małym ogniu przez ok. 30 minut.
  9. Po tym czasie dopraw zupę solą i pieprzem, dodaj również śmietanę.
  10. Udekoruj natką pietruszki i podawaj z makaronem!

Wykonanie tego tradycyjnego przepisu z pewnością wprowadzi do Twojego domu świąteczną atmosferę. Zupa grzybowa idealnie pasuje jako pierwsze danie na Wigilię lub jako część świątecznego obiadu. Mamy nadzieję, że nasz przepis sprawi, że te Święta będą jeszcze bardziej wyjątkowe...

Zaserwuj zupę grzybową na Wigilię.