Logowanie
Inspiracje

Przepis na świąteczną babkę z mango

Babka wielkanocna

Wielkanoc to jedno z najważniejszych świąt w Polsce, które obchodzimy tradycyjnie w gronie rodziny przy uroczystym śniadaniu. Jednym z nieodłącznych elementów świątecznego stołu jest babka wielkanocna, pachnąca cytryną, delikatna i pyszna. Ten klasyczny wypiek cieszy się ogromną popularnością w czasie Wielkanocy, poniżej przedstawimy przepis na babkę wielkanocną, którą z łatwością przygotujecie w domu.

przepis-na-babke-wielkanocna

SKŁADNIKI:

(wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

• 200 g miękkiego masła

• 120 g drobnego cukru do wypieków

• 4 jajka

• 400 g puree z mango (gotowej pulpy

z puszki)

• 500 g mąki pszennej

• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

• Skórki cytrusowe otarte z 2 limonek,

1 cytryny i 1 pomarańczy

• 1 białko

• Cukier puder (ok. 150 g cukru pudru)

• Szczypta soli

• Dodatkowo: 30 g masła + 2 łyżki mąki do przygotowania formy

Polecane produkty

Forma na babkę Nature 23 cm AMBITION

NatureKOD 82985

Forma na babkę Nature 23 cm AMBITION

27,90 
przepis-na-babke-wielkanocna-z-mango

PRZYGOTOWANIE

  • Do misy miksera przełożyć masło, cukier i ubić na puszystą, jasną masę.
  • Cały czas ubijając dodawać po 1 jajku.
  • Dodać pulpę mango, połowę skórek cytrusowych, wymieszać rózgą, następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połączyć, aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Piekarnik rozgrzać do 170°C (grzanie góra / dół).
  • Formę na babkę wysmarować masłem, opruszyć mąką i wlać masę.
  • Babkę piec ok. 55-60 minut.
  • Po upieczeniu przestudzić przez ok. 20 minut.
  • Przygotować lukier królewski.
  • Ubić białko z solą na sztywną pianę.
  • Do ubitych białek dodawać po łyżce cukier puder, aż powstanie jasny, plastyczny lukier.
  • Lukrem polać babkę, posypać skórkami cytrusowymi.
przepis-na-swiateczna-babke

Smacznego!