Logowanie
Inspiracje
Jakie naczynie żaroodporne wybrać? 

naczynie-zaroodpoorne

Naczynia żaroodporne są idealne dla osób, które chcą przygotować pyszny posiłek szybko i łatwo, bez spędzania w kuchni wielu godzin. Wykonane ze szkła, odpornego na działanie wysokiej temperatury, mogą być używane nie tylko do pieczenia w piekarniku, ale także do przechowywania żywności w lodówce, odgrzewania jej w kuchence mikrofalowej i serwowania na stole podczas wszelkich uroczystości. Wybierając najlepsze naczynie do zapiekania trzeba zwrócić uwagę na kilka czynników: materiał wykonania, który ma duże znaczenie dla jego trwałości i łatwości utrzymania w czystości oraz rozmiar i kształt, który należy wybierać odpowiednio do jego przeznaczenia.

Polecane produkty

Naczynie żaroodporne z podgrzewaczem Saule 3,9 l złoty AMBITION

SauleKOD 31922

Naczynie żaroodporne z podgrzewaczem Saule 3,9 l złoty AMBITION

109,00 

Szklane czy ceramiczne naczynie żaroodporne?

Wybierając najlepsze naczynie żaroodporne warto zdecydować się na szklane naczynie do piekarnika, które jest w stanie wytrzymać bardzo wysokie temperatury, dzięki czemu może być używane do pieczenia, przechowywania żywności w lodówce, a nawet w zamrażarce. To najbardziej popularny i najczęściej wybierany rodzaj tego typu naczyń, ponieważ jest łatwy w utrzymaniu w czystości, daje możliwość obserwowania procesu pieczenia jedzenia, a dodatkowo szkło dobrze rozprowadza ciepło, utrzymując równomierność podczas pieczenia.

Ceramiczne naczynie żaroodporne również świetnie sprawdza się podczas przygotowywania potraw w piekarniku w wysokich temperaturach i jest łatwe w czyszczeniu. Należy jednak zwrócić uwagę na to, aby było wykonane z wysokiej jakości materiału, ponieważ tylko najlepszy surowiec zagwarantuje długie użytkowanie.

Jaki rozmiar i kształt naczynia żaroodpornego jest najlepszy?

Naczynia żaroodporne występują w różnych rozmiarach i kształtach, wybierając idealne do swojej kuchni trzeba nie tylko przemyśleć do przygotowania jakich konkretnych potraw ma nam ono posłużyć, ale także dla jakiej ilości osób. Wybór odpowiedniego rozmiaru jest bardzo ważny nie tylko z wymienionych dwóch powodów - jeśli naczynie jest zbyt duże to przygotowywane danie może zostać za bardzo rozprzestrzenione, przez co może się nawet przypalić w trakcie pieczenia.

Kształty naczyń żaroodpornych są bardzo różnorodne, od prostokątnych i kwadratowych, aż po okrągłe i owalne. To jakie wybrać w dużej mierze od tego, jaki typ potrawy chcemy w nim przyrządzić:

  • Prostokątne i kwadratowe naczynie żaroodporne sprawdzi się świetnie podczas przygotowywania lasagne, zapiekanki ziemniaczanej lub pieczenia mięsa.
  • Okrągłe i owalne naczynia żaroodporne sprawdzają się świetnie podczas przygotowywania zapiekanek makaronowych, ale także coraz częściej są wybierane do domowych wypieków chleba.
naczynie-zaroodpoorne

Dlaczego warto wybrać naczynie żaroodporne z pokrywą?

Powód jest prosty – dzięki pokrywce można uniknąć rozpryskiwania się potraw w trakcie pieczenia. Dodatkowo, pokrywa zapobiega utracie ciepła, co pozwala szybciej i bardziej efektywnie przygotowywać potrawy. Naczynie żaroodporne z pokrywką jest wygodne nie tylko w przygotowywaniu, ale także podczas przechowywania i serwowania jedzenia na stole.

Kiedy najlepiej sprawdzi się szklane naczynie z podgrzewaczem?

Naczynia żaroodporne z podgrzewaczem sprawdzają się idealnie jeśli zamierzamy podawać przygotowane potrawy na stole podczas uroczystości rodzinnych i chcemy, aby goście w każdym momencie mogli delektować się ciepłą potrawą. Stalowy podgrzewacz na tealighty pozwala utrzymać jedzenie w cieple przez długi czas, oszczędzając tym samym nasz czas na ciągłe odgrzewanie.

naczynie-zaroodpoorne

Dlaczego naczynie żaroodporne jest obowiązkowym elementem wyposażenia każdej kuchni i warto je mieć?

  • Przyrządzanie potraw w naczyniu do piekarnika jest łatwe i szybkie
  • Jedzenie zrobione w naczyniu żaroodpornym można bezpośrednio zaserwować gościom
  • Naczynie z podgrzewaczem gwarantuje, że danie na stole zawsze będzie ciepłe
  • Naczynia żaroodporne pomagają ograniczyć ilość tłuszczu w diecie, czyniąc posiłki mniej kalorycznymi i zdrowszymi
  • Dania przygotowywane w szklanych naczyniach z pokrywą świetnie zachowują aromat
naczynie-zaroodpoorne

NASZE WSKAZÓWKI

Czy podczas pieczenia mięsa powinniśmy przykryć naczynie w piekarniku?

Prawidłowo pieczenie powinniśmy rozpocząć od ustawienia piekarnika na wysoką temperaturę i z upływem czasu ją stopniowo obniżać, a w trakcie pieczenia odkryć pokrywę całkowicie – wtedy mięso będzie nie tylko miękkie, ale także delikatnie przypieczone z zewnątrz.

Czy naczynie żaroodporne możemy włożyć do zamrażarki?

Większość naczyń jest odporna zarówno na niskie i wysokie temperatury, najczęściej od -40°C do 300°C, jednak zawsze należy sprawdzić zakres temperatur jaki jest podany na opakowaniu produktu.