Logowanie
Inspiracje
Jaki serwis obiadowy wybrać ? – podpowiadamy

Podstawą każdego domu jest odpowiedni komplet obiadowy do serwowania jedzenia – bez niego nie jesteśmy w stanie codziennie funkcjonować. Niezależnie od tego, czy decydujemy się na jego zakup w związku z przeprowadzką w nowe miejsce lub zwyczajną chęcią zmiany, w momencie podjęcia decyzji zakupowej pojawia mnóstwo pytań: jaki wybrać? Czy kupić jeden na co dzień, a drugi na święta? A może znaleźć taki, który będzie opcją 2 w 1: praktyczny każdego dnia, a przy okazji większych uroczystości zrobi wrażenie na zaproszonych gościach? Kupić zestaw na 4, 6, a może 12 osób? Kolejne dylematy związane są z materiałem, kolorystyką i formą… Nasze wieloletnie doświadczenie w sprzedaży oraz produkcji zastawy stołowej pozwoliło stworzyć nam krótki przewodnik, który podpowie na co zwrócić uwagę oraz ułatwi proces wyboru.

PRZEZNACZENIE

 Na początku należy zastanowić się jaką główną funkcję ma spełniać komplet obiadowy i w jakich konkretnych sytuacjach będziemy go wykorzystywać. Jest to podstawowy wyznacznik poszukiwań, dzięki któremu skrócimy czas podjęcia decyzji i wyboru idealnego dla nas produktu. Musimy sprecyzować do czego będzie nam służył:

  • codzienne użytkowanie
    Użytkowanie każdego dnia powinno być wygodne i jak najbardziej funkcjonalne, dlatego przy wyborze serwisu na co dzień powinniśmy wybrać taki, który nadaje się do mycia w zmywarce i używania w kuchence mikrofalowej. Dużo ludzi pozwala sobie tutaj jednak na wybór niestandardowych rozwiązań i decyduje się na bardziej różnorodne gamy kolorystyczne oraz nietypowe formy talerzy.
  • okazjonalne
    Zastawa, którą wyciągniemy na święta, urodziny czy komunię dziecka musi robić wrażenie i być elegancka. Najczęściej stawia się na neutralne barwy jak odcienie bieli, która doskonale prezentuje się w każdym wnętrzu i współgra z każdym wystrojem. Wytworna jednak wcale nie musi oznaczać, że będzie prosta w formie – często również nietuzinkowe rozwiązania są niezwykle gustowne.
  • codzienne stosowanie + wyjątkowe uroczystości
    Klasyka koloru przełamana odrobiną ekstrawagancji w formie – to najlepsze rozwiązanie w wyborze jednego zestawu spełniającego dwie funkcje. Nasza marka Ambition proponuje serie porcelanowe, które według opinii klientów idealnie sprawdzają się w obu przypadkach.
Polecane produkty

Serwis obiadowy dla 6 osób Fala 18-elementowy AMBITION

FalaSKU 62370

Serwis obiadowy dla 6 osób Fala 18-elementowy AMBITION

629,00 

KOMPLETY OBIADOWE DLA 4,6 i 12 OSÓB

 Najczęściej występują serwisy obiadowe na 6 i 12 osób, rzadziej również na 4 osoby, ale wszystkie są najczęściej wybierane do codziennego użytku. Oczywiście ogromne znaczenie powinna mieć tutaj ilość osób w danym gospodarstwie domowym i to powinno być naszym głównym wyznacznikiem podczas podejmowania decyzji dotyczącej ilości talerzy. Większe zestawy są wzbogacone o dodatkowe elementy, a nawet spełniają funkcje obiadowo-kawowych i w tym przypadku są to najczęściej komplety na specjalne okazje. Niektórzy, podczas analizy własnych potrzeb, na tym etapie, podejmują decyzję o zakupie 2 serwisów: codziennego na 4 lub 6 osób oraz okazjonalnego na 12 i więcej osób. 

ILOŚĆ ELEMENTÓW W ZESTAWACH OBIADOWYCH

 Podstawowe, do codziennego użytkowania składają się zazwyczaj z trzech rodzajów talerzy, które spełniają swoje funkcje i są wystarczające podczas serwowania śniadań, obiadów czy kolacji:

  • talerze obiadowe – płaskie talerze najczęściej występują w średnicy 24 cm / 25 cm / 26 cm lub 27 cm, doskonałe do dania głównego
  • talerze głębokie – ich wysokość jest zazwyczaj uzależniona o średnicy, która może mieć 20 cm / 21 cm / 22 cm lub 23 cm, służą głównie do podawania zup, jednak te, z głębokim rantem świetnie sprawdzają się również w serwowaniu wszelkiego rodzaju makaronów
  • talerzyki deserowe – płaskie, z mniejszymi średnicami 19 cm / 20 cm lub 21 cm, wykorzystywane do częstowania pysznym ciastem, ale w wielu domach podaje się na nich o poranku pyszne kanapki lub jajecznicę

Wybierając zestaw, należy zwrócić uwagę nie tylko na ilość osób, ale także liczbę elementów - to ona zasugeruje nam od razu czy dany komplet to pełne wyposażenie stołu czy podstawowe:

  • serwis 18-elementowy - podstawowe talerze dla 6 osób
  • serwis 19-elementowy - podstawowe talerze dla 6 osób + duża salaterka
  • serwis 24-elementowy - podstawowe talerze dla 6 osób + 6 małych salaterek
  • serwisy 42-elemente i więcej zaliczamy do okazjonalnych - ilość elementów jest różnorodna

Okazjonalne komplety oprócz głównych talerzy są często bardziej lub mniej, ale rozbudowane o dodatkowe składowe:

  • wazę do zupy -  występuje z pokrywką, zdecydowanie ułatwia serowanie zup
  • bulionówki - doskonałe na każdą imprezę do barszczu, zupy gulaszowej czy flaczków
  • sosjerki - z wygodnym uchwytem i dzióbkiem ułatwiającym polanie sosem mięs i ziemniaków
  • salaterki i miseczki - do sałatek oraz przekąsek
  • półmiski - na nich podajemy mięsa, ryby, czy jajka w różnych postaciach

Duża liczba składowych to często również zestawy obiadowo-kawowe, które dodatkowo mogą zawierać elementy, o różnorodnych pojemnościach, niezbędne do serwowania kawy i herbaty:

  • filiżanki ze spodkami
  • kubki
  • dzbanki z przykrywkami
  • mleczniki
  • cukiernice

Jednak co w przypadku gdy chcemy mieć zastawę na 7 lub 8 osób, ale 12 osób to już dla nas za dużo? Jest rozwiązanie, które nie wymusza zakupu większego zestawu! Duża ilość linii, oprócz gotowych kompletów umożliwia także zakup pojedynczych talerzy na sztuki, co bardzo ułatwia dopasowanie produktu do indywidualnych potrzeb, jak np. szklane serie cenionej marki Luminarc, której DAJAR jest wyłącznym dystrybutorem w Polsce.

MATERIAŁ

 Czy ma kluczowe znaczenie w podjęciu decyzji? Dla niektórych jest istotny podczas wyboru, a innymi kierują po prostu upodobania! Możemy wybierać pośród trzech głównych materiałów:

  • szkło - zazwyczaj hartowane, które jest wytrzymalsze i bardziej odporne na uszkodzenia, a w przypadku stłuczenia rozpada się na bardzo drobne kawałki co jest bezpieczniejsze; szklane serwisy często są barwione i występują w szerokiej gamie kolorystycznej
  • porcelana - pięknie prezentująca się na stole, jest wytworna i elegancka, a przy tym bardzo wytrzymała i wykonana z najwyższej jakości materiałów; występuje w różnych odcieniach bieli od tej śnieżnobiałej po jej śmietankowy odcień
  • ceramika - trwała i odporna na zarysowania, charakteryzuje się naturalnością w barwieniu i wieloma miłośnikami tego tworzywa ze względów ekologicznych

STYL, KSZTAŁT I KOLORYSTYKA

Każdy z nich jest kwestią naszych indywidualnych preferencji i gustu, które na pewno zaspokoją ogromne możliwości wyboru: od tradycyjnych form po designerskie rozwiązania, istne szaleństwo! Proste okrągłe kształty to obecnie nie jedyna propozycja, dużą popularnością cieszą się także nowatorskie prostokątne lub kwadratowe talerze. Stonowana lub śmiała kolorystyka, rustykalne, klasyczne lub bardziej odważne wzory, po tradycyjne lub nowoczesne kształty – proponowane dziś kolekcje zastawy obiadowej podążają za najnowszymi trendami, dzięki czemu każdy może znaleźć ten jedyny i odpowiedni wzór!

Duża ilość asortymentu sprawia, że podjęcie decyzji może być wyzwaniem, jednak receptą na wybór odpowiedniego serwisu obiadowego jest określenie jego przeznaczenia, ilości potrzebnych elementów oraz materiału wykonania, a na końcu sprecyzowanie naszych upodobań dotyczących kolorystyki i kształtu.

Funkcjonalna, dopasowana do naszych potrzeb i wystroju wnętrza, sprawiająca, że każdy posiłek staje się wyjątkową chwilą - taka powinna być Twoja idealna zastawa stołowa!