Logowanie
Inspiracje
Jak podawać przekąski? Podpowiadamy!
Dowiedz się jak najlepiej serwować przekąski.

Sztuka serwowania przekąsek

Przekąski to zazwyczaj małe smakowitości, które możemy podawać jako przystawki przed podaniem głównego dania lub dodatkowo na stole jako elegancki i bardzo praktyczny dodatek podczas imprezy ze znajomymi lub spotkania w gronie rodzinnym. Bardzo często serwowanie przekąsek sprzyja integralności zaproszonych gości i tworzy niezwykły nastrój i miłą atmosferę sprzyjającą długim rozmowom. Z tego powodu niezwykle ważna jest również oprawa podawania przekąsek na stole, dlatego tak ważne jest o zadbanie o odpowiednie naczynia, w których zaserwujemy nasze przysmaki. W poniższym przedstawiamy najlepsze pomysły na serwowanie przekąsek, które ułatwią Ci przygotowanie imprezy.

Jak podawać przystawki?

Przekąska często jest zwana również przystawką, a w praktyce oba te słowa oznaczają to samo, różniąc się jedynie czasem podania. Mówiąc o przystawce mamy zazwyczaj na myśli o przysmaku, który nasz gość otrzymuje na osobnym talerzu tuż przed daniem głównym. Jednak coraz bardziej popularne staje się umieszczanie przekąsek w miejscu dostępnym dla wszystkich w każdej chwili, to rozwiązanie sprawdza się najbardziej podczas przyjęć i imprez w gronie znajomych. W takiej chwili warto już wcześniej pomyśleć o odpowiednim rozmieszczeniu przygotowanych pyszności i umieszczeniu ich w dostosowanych do ich rodzaju naczyniach, aby były przede wszystkim łatwo dostępne dla naszych gości i pięknie się prezentowały. W osiągnięciu najlepszych efektów estetycznych w serwowaniu przystawek pomogą nam deski do serwowania, odpowiednie półmiski, patery i salaterki, dzięki którym wszystko będzie wyglądało apetycznie, a częstowanie się będzie niezwykle wygodne.

Podstawy eleganckiego serwowania przekąsek

Istnieje kilka ważnych czynników podczas organizowania przyjęcia, na które warto zwrócić uwagę, aby zrobić niezwykłe wrażenie na naszych gościach. Bardzo ważny podczas organizacji imprezy jest odpowiedni wybór serwowanych przekąsek. Musimy pamiętać, że zaproszone osoby mogą mieć odmienne preferencje kulinarne, dlatego warto jest zróżnicować proponowane menu i podawać przekąski zarówno mięsne jak i wegetariańskie. Warto też pomyśleć o osobach z alergiami i ze względu na nich nie korzystać z takich składników jak np. orzechy lub przygotować alternatywny smakołyk bez nich. Dobrze jest także zadbać o odpowiednią oprawę wizualną, ponieważ serwowane przekąski powinny być przede wszystkim smaczne, ale również pięknie podane, by zachęcały do ich skosztowania. Dobrym pomysłem na udekorowanie desek do serwowania lub półmisków z przystawkami jest ułożenie na nich listków mięty, gałązek rozmarynu, a nawet plasterków cytryny. Takie delikatne akcenty dekoracyjne sprawiają, że całość prezentuje się wyjątkowo estetycznie.

Jak podawać przekąski w zależności od ich rodzaju?

Istnieje wiele różnorodnych rodzajów przekąsek, które w zależności od swoich składników, wymagają innego podejścia do sposobu ich zaprezentowania na stole. Poniżej przedstawiamy kilka z nich, które wymagają innego podejścia w prezentacji:

  • Przekąski na patyczkach: ten rodzaj podania ułatwia jedzenie oraz częstowanie się nim w przypadku wszelkiego rodzajów koreczków od tych owocowych po te serowe, doskonale prezentują się na deskach do serwowania i półmiskach.
  • Przekąski w salaterkach: małe salaterki świetnie nadają się do podania hummusu, guacamole, pokrojonych warzyw czy różnorodnych dipów.
  • Przekąski na łyżkach: przekąski takie jak kawior czy tatar, prezentują się elegancko, gdy są podawane na łyżeczkach, to podkreśla ich elegancję i dodaje im wytworności.
  • Przekąski w szklankach: sałatki warstwowe lub tego typu deserki najlepiej wyglądają w małych przezroczystych szklankach, tworząc poprzez wyeksponowanie każdej z warstw, niesamowity efekt.

Jak elegancko podawać przekąski?

Wyeksponowanie przekąsek na deskach do serwowania lub odpowiedniej wielkości salaterkach na desce z pewnością sprawi, że będą wyglądały niezwykle apetycznie i nasi goście chętniej się nimi poczęstują. Poznaj praktyczne sposoby na eleganckie serwowanie przekąsek:

  • Postaw na odpowiednie naczynie: wybierz zestaw salaterek, półmisek lub deskę do serwowania wykonaną z wysokiej jakości materiałów, które przede wszystkim będą się pięknie prezentowały.
  • Zadbaj o harmonijnie ułożenie: staraj się, aby przekąski były ułożone w taki sposób, dzięki któremu goście z łatwością po nie sięgną, a podana całość będzie wyglądała niezwykle estetycznie.
  • Wprowadź różnorodność: urozmaicaj podawane przekąski za pomocą ich różnych faktur bądź kształtów, dzięki temu deska przekąsek będzie wyglądać bardziej apetycznie.
  • Wykorzystaj salaterki: podawanie przekąsek w salaterkach pozwala na utrzymanie porządku na desce, a jednocześnie elegancko się prezentuje, możesz wykorzystać salaterki o różnych kształtach i wielkościach.
Najlepsze salaterki na desce do serwowania przekasek
Polecane produkty

Deska / Taca z drewna tekowego 35 x 3 cm TWEAKWOOD

KOD 48302

OutletBrak w magazynieDeska / Taca z drewna tekowego 35 x 3 cm TWEAKWOOD

45,90 
29,90 
-34%

Akcesoria do serwowania przekąsek

Wybór akcesoriów do serwowania to klucz do sukcesu, gdy chcemy aby nasze przekąski zachwyciły zaproszonych gości. W tym celu warto zaopatrzyć się w odpowiednie deski, półmiski, salaterki czy inne dodatkowe gadżety, dzięki którym serwowanie przekąsek będzie nie tylko estetycznie wyglądało, ale przede wszystkim będzie funkcjonalnie i praktycznie.

Czy warto posiadać deskę z salaterkami do serwowania przekąsek?

Deska z salaterkami do serwowania przekąsek pełni ważną rolę w prezentacji dodatków na stole. Pozwala ona na elegancki wyeksponowanie różnorodnych przekąsek czy podanie sosów lub dipów i jest przy tym bardzo wygodna. Wybierając deskę z salaterkami warto postawić na taką z podstawą bambusową, która elegancko się prezentuje i świetnie pasuje do obecnych trendów panujących w wystrojach wnętrz. Umieszczone na niej salaterki sprawiają, że wszystko zachowuje swój porządek, ułatwiając tym samym serwowanie przekąsek o różnych konsystencjach.

Jak serwować przystawki na desce?

Deska do serwowania sera i przekąsek to nie tylko praktyczne, ale również bardzo efektowne i estetyczne rozwiązanie. Wybierając odpowiednią do swojej jadalni, warto zwrócić uwagę na kilka czynników:

  • Wybór rozmiaru i materiału wykonania: warto dostosować rozmiar deski do planowanego prezentowanego na niej jedzenia, a także zwrócić uwagę na sam jej materiał wykonania – polecamy te, wykonane z drewna tekowego, które rewelacyjnie prezentują się na stole.
  • Układanie przekąsek: ułóż przekąski w sposób, aby prezentowały się atrakcyjnie i smakowicie np. serwując sery i wędliny wzdłuż deski, a dodatki, takie jak orzechy czy suszone owoce, w centralnej części.
  • Dodatki: dodaj dekoracje, takie jak gałązki ziół czy nawet jadalne kwiaty.

Stosując te porady, z pewnością podniesiesz walory wizualne serwowanych przekąsek, a także ułatwisz sobie ich podawanie i utrzymanie porządku na stole.

Z czego powinien się składać zestaw do serwowania przekąsek?

Zestaw do serwowania przekąsek powinien być funkcjonalny, estetyczny i dostosowany do rodzaju przekąsek, które planujemy podawać. Możemy sami stworzyć taki komplet wybierając akcesoria, które będą dla nas najbardziej przydatne. Poniżej wymieniamy podstawowe elementy, które mogą wchodzić w skład naszego zestawu do serwowania przekąsek:

  • Salaterki do serwowania: o różnych kształtach i wielkościach, idealne do podawania sosów, past czy sałatek lub przekąsek w postaci świeżych warzyw czy orzechów.
  • Deski do serwowania: Drewniane deski są idealne do serwowania serów, wędlin, owoców i innych przekąsek.
  • Patery: dwupoziomowe lub trzypoziomowe, na których możemy podawać zarówno smakowite wypieki, w formie różnorodnych ciast i ciasteczek, a także świeże owoce.
  • Półmski: świetnie sprawdzają się gdy serwujemy zimne wędliny lub sery, ale także w przypadku podawania małych kanapeczek bądź bułeczek.

Dodatkowo warto wyposażyć się w dodatkowe akcesoria, które będą świetnie dopełniały serwowanie przystawek podczas przyjęć lub innych spotkań rodzinnych:

  • Komplety przyprawników: dzięki niemu nasi goście będą mieli możliwość samodzielnie doprawić swoje przystawki według własnych preferencji smakowych.
  • Dzbanki na herbatę: dzięki nim każdy z gości w dowolnym momencie będzie mógł skorzystać z wypicia aromatycznej herbaty podczas degustacji naszych przystawek na słono.
  • Kawiarki: świetnie sprawdzają się jako dodatek do przystawek na słodko, są po prostu niezastąpione do serwowania kawy.

Wyposażenie się w powyższe akcesoria pozwoli na stworzenie kompleksowego zestawu do serwowania przekąsek, który zadowoli zarówno gości, jak i gospodarzy imprezy.

Najlepsze do podawania przekąsek na imprezie są wygodne małe salaterki na desce.

Nasze propozycje oryginalnych zestawów przekąsek

Chcesz zaskoczyć swoich gości i przygotować coś nowego? Postaw na niebanalne zestawy przekąsek, które można podać w bardzo oryginalny sposób. Poniżej przedstawiamy kilka ciekawych pomysłów na przekąski, które na pewno zrobią wrażenie na gościach:

  1. Tartaletki: możesz skorzystać z gotowych tartaletek lub upiec tartaletki w specjalnych formach do pieczenia tartaletek, które wypełnisz pysznym kremem budyniowym wraz z owocami lub podać je w bardziej wytrawny sposób jak np. wypełniając je ulubioną sałatką lub śledziem dekorując orzechami i świeżymi ziołami.
  2. Wykwintne koreczki: na patyczkach możemy ułożyć dowolne składniki, takie jak kawałki sera, wędliny, warzywa, a nawet owoce. Świetnym pomysłem może okazać się także przyrządzenie mini-szaszłyków warzywnych lub mięsnych.
  3. Sushi w nowej odsłonie: możesz zaskoczyć swoich gości przyrządzając bardziej nietypową wersję sushi z owocami, warzywami, a nawet serem. Dodatkowo możesz wykorzystać różne rodzaje ryżu jak np. czarny lub czerwony, co z pewnością doda im oryginalności.

Jakie sosy i dipy do przekąsek?

Wybór odpowiednich sosów i dipów do przekąsek jest ważny, ponieważ to właśnie za ich pomocą możemy podkreślić smak serwowanych przez nas potraw. Sprawdź najbardziej popularne sosy na imprezę i zobacz wskazówki dotyczące ich serwowania:

  • Sos czosnkowy: doskonały do warzyw, mięs, chipsów czy pieczywa. Ten jeden z najbardziej ulubionych sosów możemy przygotować na bazie jogurtu lub śmietany z dodatkiem majonezu lub bez. Świetnym pasują do niego również świeże zioła.
  • Guacamole: kremowy dip na bazie awokado, idealny do nachos, warzyw czy grillowanych mięs. Poza awokado, dodaj do niego pomidory, cebulę, papryczkę chili, sok z limonki i kolendrę.
  • Sos tzatziki: grecki sos na bazie jogurtu, ogórka i czosnku, doskonały do pieczywa, warzyw czy mięsa. Uzupełnij go świeżą miętą i oliwą z oliwek.
Funkcjonalne tace bambusowe do serwowania.

Serwowanie przekąsek to nie tylko kwestia smaku, ale również odpowiedniej oprawy wizualnej. Dobrze dobrane naczynia i kreatywne pomysły mogą uczynić zwykłe przekąski prawdziwym dziełem sztuki kulinarnej i sprawić, że każde przyjęcie będzie na pewno udane!