Logowanie
Inspiracje

Jaką formę do pieczenia wybrać?

Dziś się upiecze

Są osoby, które po przeczytaniu nagłówka wyobraziły sobie swoją kuchnię, w której obok rozgrzanego piekarnika, na blacie znajduje się forma do pieczenia ze świeżym ciastem, a jego niesamowity zapach roznosi się z kuchni po całym domu. Inni oczami wyobraźni zasiedli przy stole z kubkiem pysznej świeżej kawy i talerzykiem z ulubionym ciastem oraz jedną myślą: dziś kalorie się nie liczą, dziś się upiecze!

Upiec może się jak widać na wiele sposobów, jednak wszystkie sprowadzają się do jednego, czyli do ciasta. A czy nie najlepiej smakuje właśnie takie domowe? Jaki jest sekret tego idealnego? Znalezienie najlepszego przepisu, skorzystanie z tego od babci, a może wybór odpowiednich składników? W tym przypadku każdy z tych czynników może mieć znaczenie, albo nie musi. Jedno jest pewne: odpowiednie akcesoria do pieczenia zdecydowanie ułatwią przyrządzenie domowych pyszności dla całej rodziny.

forma-do-pieczenia

Jak wybrać najlepszą formę do pieczenia?

Decydując się na konkretny rodzaj ciasta najlepiej od razu wybrać też odpowiednią dla niego blachę do pieczenia, która zdecydowanie ułatwi pracę. Większość nowoczesnych blach do pieczenia jest pokryta powłoką nieprzywierającą, która chroni wypieki przed uszkodzeniami podczas ich wyciągania. Ogromny wybór jest także w ich kształtach, które dedykowane są do konkretnych rodzajów wypieków. Designerskie szpatułki i pędzelki silikonowe nie tylko będą świetnie prezentowały się w różnych wnętrzach, ale także ułatwią przyrządzenie wypieku.

Jaki rodzaj formy do pieczenia ciasta wybrać?

  • Tortownice są idealne do pieczenia różnego rodzaju biszkoptów, zarówno tych, które mają posłużyć jako spód do pysznego ciasta z galaretką czy do wykonania domowego tortu z kremem. Wśród klasycznych tortownic znajdziemy również formy do tortów z wygodną klamrą do otwierania, dzięki której nasz biszkopt nie ulegnie zniszczeniu podczas wyjmowania.
  • Babeczki z budyniem, serem, dżemem, a może kajmakiem? Każdy ma swoje smaki, ale jak zrobić te wyglądające idealnie? Tylko w odpowiednich formach do pieczenia muffinek, które nie pozwolą, aby podczas pieczenia ulegały zniekształceniu. Formy najczęściej występują z miejscem na 6, 12 i 24 sztuki.
  • Keksówki sprawdzą się najlepiej przy różnego rodzaju keksach, czy blokach czekoladowych. Wśród tych form znajdziemy również te żaroodporne wykonane ze szkła, które nadają się również do pieczenia chleba.
  • Krucha tarta ze śliwkami i kruszonką wyjdzie idealna, jeżeli użyjemy do jej przygotowania odpowiedniej formy do pieczenia tarty. W sezonie najlepszych polskich owoców jest to must have w wyposażeniu każdej kuchni.
  • Każdemu smakuje, a do tego jest łatwa w przyrządzeniu. Babkę można ugotować lub upiec, a forma do pieczenia babki przybiera różnorodne kształty – co pozwala wybrać swój ulubiony.
  • Tradycyjne blachy do pieczenia do doskonałe rozwiązanie, gdy zdecydujemy się na upieczenie sernika, jogurtowca czy jabłecznika.

Polecane produkty

Mata silikonowa Cherry 55 x 42 cm AMBITION

CherryKOD 51845

Mata silikonowa Cherry 55 x 42 cm AMBITION

47,90 

Domowe wypieki smakują najlepiej – a te, wykonane samodzielnie sprawiają dodatkową przyjemność. Wybierając odpowiednie formy do pieczenia i akcesoria pieczenie nie będzie tylko zwyczajną czynnością w kuchni, ale przyjemnością, do której będziemy chcieli często wracać. Powodzenia!

forma-do-pieczenia